Houd me op de hoogte

Akkoord

Over Sam&ZO

SAM&ZO is de droom van een aantal jongvolwassenen met een beperking en hun ouders. Deze jongeren wonen momenteel nog thuis, maar willen dolgraag zelfstandig wonen. Het allerliefst op een manier die past bij de toekomst die ze voor ogen hebben, zelfstandig zijn en een eigen sociaal leven, midden in de maatschappij. Kortom, op eigen benen staan en van betekenis zijn.

Een bijzonder woonconcept waar iedereen welkom is!

Een verpleegkundige in opleiding woont naast een jongvolwassene met een lichte beperking. Ze zijn allebei dol op een potje Mens Erger Je Niet. Boven hen woont een gepensioneerde schooljuf met een zorgbehoefte. Iedere maand knutselt ze met de kinderen uit de buurt. Beneden zit een horecazaak waar een aantal bewoners werkt. Buurtbewoners komen er graag om een kopje koffie te drinken en elkaar te ontmoeten. Het is er altijd gezellig en er wordt veel georganiseerd. Dat is SAM&ZO.

SAM&ZO

SAM&ZO is de droom van een aantal jongvolwassenen met een beperking en hun ouders. Deze jongeren wonen momenteel nog thuis, maar willen dolgraag zelfstandig wonen. Het allerliefst op een manier die past bij de toekomst die ze voor ogen hebben, zelfstandig zijn en een eigen sociaal leven, midden in de maatschappij. Kortom, op eigen benen staan en van betekenis zijn.

Alle talenten tellen mee

Bij SAM&ZO wonen mensen met verschillende talenten en behoeften met elkaar. Zelfstandig wonen, maar dan heel sociaal. Want wie je ook bent, je doet mee. Je zet je talenten in om iets voor je medebewoners te betekenen. Bewoners, buren en professionele partners doen mee om het wonen, leven en zorgen prettig te maken. Zo draagt iedereen bij aan elkaars ontwikkeling en die van de wijk. Hoe ze dat doen, bepalen ze samen.

Een bijzondere samenwerking in het centrum van Sittard

SAM&ZO is meer dan een woonconcept. We realiseren op een prachtig terrein midden in de wijk Vrangendael, 46 woningen zowel voor mensen met als
mensen zonder zorgbehoefte. SAM&ZO wordt samen met de ouders ontwikkeld door woningcorporatie ZOwonen. Ook zorgorganisaties Daelzicht en Radar hebben zich aan het initiatief verbonden. Daarnaast is SAM&ZO steeds op zoek naar samenwerkingen in de wijk om de verbinding tussen bewoners en buurtbewoners te versterken.

Een droom die uitkomt

Marcia en Michel vertellen gepassioneerd hoe het syndroom van Down voor hun transformeerde naar 'een droom van Down' toen ze vrijuit durfden te dromen over de toekomst van hun dochters. Wat hun droom inhoudt? Het opzetten van een woonvorm waar jongvolwassenen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, midden in de samenleving in Sittard!

Marcia: “Ik ben de mama van Noor en Saar. Saar heeft het syndroom van Down. Samen met onder anderen Michel ben ik initiatiefnemer van SAM&ZO.”

Michel: “Ik ben de papa van Bram en Maud. Ook Maud heeft het syndroom van Down. Onze dochters kennen elkaar al bijna van bij de geboorte, zijn hartsvriendinnen en gaan hier binnenkort hopelijk samenwonen bij SAM&ZO.

We staan hier in het hart van de wijk Vrangendael, naast het centrum van Sittard, op het voormalige terrein van de huishoudschool. SAM&ZO bestaat uit 46 appartementen met meer-generatiewoningen, voor zowel mensen met als zonder zorgbehoefte.”

Marcia: “We vinden het ontzettend belangrijk dat onze kinderen en andere bewoners van verschillende generaties straks samen, midden in de samenleving, komen te wonen. We willen de bewoners bij de omgeving betrekken en andersom. Die wederkerigheid is echt cruciaal. Dat je samen met je omgeving niet alleen zo plezierig mogelijk woont, maar sámenleeft!”

Het hele verhaal van Marcia en Michel lees je hier!


Initiatiefnemers

Maud van Zandvoort, toekomstig bewoner SAM&ZO

“Vanaf mijn geboorte doe ik volledig mee in het gezin. Geen uitzonderingen. Mijn ouders kijken wat ik wel kan, in plaats van wat ik niet kan. Ik ben opgegroeid samen met mijn broer en heb vrienden en vriendinnen. Net als iedereen ben ik naar de reguliere basisschool en de sportvereniging op de hoek gegaan. Met het ouder worden kreeg mijn talent steeds meer aandacht. Zowel op school als met sporten.”

“Ik wil mijn dagen zinvol besteden en gezien worden zoals ik ben.”

“Maar ik heb dezelfde dromen als andere mensen van mijn leeftijd. Ik wil mijn dagen zinvol besteden en ga daarom graag iedere dag werken. Ik kijk ernaar uit om zo zelfstandig mogelijk te leven in mijn eigen woning. Met leuke buren om me heen, en professionals als het nodig is. Mijn vader Michel en andere ouders zoals Carli Worms en Marcia Adams zorgen er met SAM&ZO voor dat die droom uitkomt.”

Partners

Elvira van Bergen, Directeur Zorg bij Radar

“Vanaf de start in 2021 bouwt Radar mee aan dit unieke woon-zorgconcept. Al bij de eerste kennismaking met de ouders en andere partners voelden we de energie en ambitie. Zorg bieden op basis van gelijkwaardigheid en van betekenis zijn voor de samenleving past helemaal bij ons. We vinden het dan ook heel speciaal dat de initiatief nemende ouders ons samen met Daelzicht hebben geselecteerd als zorgpartij.

“Samen met de ouders kijken we op een andere manier naar de zorg.”

Alle partners in dit project leveren vanuit hun eigen rol en specialisme een belangrijke bijdrage aan het grotere geheel. We delen het gezamenlijke doel om de bewoners meer zelf te laten beslissen, meer zelf te laten bijdragen. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen erbij hoort en niemand buiten de boot valt.”

Janneke Wolfs, conceptontwikkelaar bij ZOwonen

“In de afgelopen 2,5 jaar ben ik intensief betrokken geweest. Mede door mijn zorgachtergrond en als moeder werd ik geraakt door de vraag van de ouders, waarbij zij uitgaan van een waardevolle en zelfstandige bijdrage aan de maatschappij.”

“Zonder te weten wat we exact zouden gaan bouwen, hebben we drie jaar geleden volmondig ja gezegd tegen het initiatief SAM&ZO.”

“Bij ZOwonen bouwen we niet alleen woningen, maar streven we ernaar perspectieven te bieden voor onze bewoners. Gevoel van zelfstandigheid en zelfstandige keuzes maken horen daarbij. We sluiten ons volledig aan bij het gedachtegoed om toe te werken naar een wijk zonder uitsluiting, meer gemengde woonwijken en woningen met geïntegreerde zorg. ZOwonen zal intensief betrokken blijven en op maat meehelpen om bewoners en de wijk met elkaar te verbinden.

Nicole Weijers – Huijerjans, Directeur Zorg bij Daelzicht

“Daelzicht gaat samen met de toekomstige bewoners van SAM&ZO, hun ouders, familie, de buurt en maatschappelijke partners op avontuur in Vrangendael. Meedoen, van betekenis zijn voor jezelf en voor de omgeving waarin je woont; dat vinden wij net zo belangrijk als de initiatiefnemers van dit prachtige project.”

“Dromen, groeien en talent ontwikkelen”

“Als directeur Zorg ben ik trots dat ook Daelzicht de bewoners van SAM&ZO mag ondersteunen om maximaal tot bloei te komen en hun eigen plek te vinden in de samenleving. Daar betrekken we ouders, vrienden, buren en ons eigen uitgebreide netwerk bij. Wonen en leven op een manier die goed voelt, daar gaan en staan we samen voor.”

Terug naar home